Stageprogramma Economisch Beleid & Onderzoek

Company
De Nederlandsche Bank
Type
Internship
Location
Amsterdam
Sector
Consultancy, Controlling, Government
Required language
Dutch, English

Description

Doe ervaring op in een unieke en onafhankelijke omgeving als stagiair bij de divisie Economisch Beleid & Onderzoek (EBO) van DNB, midden in de huidige economische en financiële actualiteit.

Jij hebt impact

Hoge inflatie, enorme krapte op de arbeidsmarkt en de problemen op de woningmarkt: de economie verandert in razend tempo en hier komt veel bij kijken. Als stagiair Economisch Beleid & Onderzoek bij De Nederlandsche Bank krijg je het van dichtbij mee en heb je er impact op! Wil jij aan de slag met onderwerpen als de flexibilisering van de arbeidsmarkt, het effect van klimaatverandering op de economie of welk monetair beleid passend zou zijn voor de huidige inflatiecijfers? Of wil je onderzoeken wat de bulk data van DNB allemaal inhoudt en ben je op zoek naar een plek waar je kwantitatieve vaardigheden kan toepassen op actuele kwesties?  Als stagiair Economisch Beleid & Onderzoek kan je aan de slag met diverse onderwerpen. Van analyses over monetair beleid en economisch advies aan bijvoorbeeld het kabinet, ministeries of Europese instanties tot de toepassing van machine learning technieken op financiële data; er is veel mogelijk.

Wat ga je precies doen?

In het stageprogramma bieden we twee soorten stages aan: een meewerkstage en een afstudeerstage. 

Meewerkstage

Bij een meewerkstage werk je volwaardig mee bij een van de zes afdelingen van de divisie Economisch Beleid & Onderzoek die past bij je studie en interesses. Je werkt aan een groot project of onderwerp en leert veel verschillende aspecten kennen van het werk dat binnen de afdeling wordt gedaan. Binnen de afdeling krijg je begeleiding van je stagebegeleider.

Afstudeerstage

Bij een afstudeerstage voer je een specifiek onderzoek uit dat je kiest met je scriptiebegeleider vanuit je universiteit en een stagebegeleider bij DNB. Tijdens je stage besteed je veel tijd aan je onderzoek en afstudeerscriptie, maar ervaar je ook hoe het is om te werken bij de divisie Economisch Beleid & Onderzoek van DNB.

Hier doe je dat

Je gaat aan de slag als stagiair bij de divisie Economisch Beleid & Onderzoek van DNB. Bij deze divisie werken zo’n 70 enthousiaste collega’s. Ze zijn gedreven en betrokken bij hun onderzoek en beleidswerk in een maatschappelijke context. Er heerst een informele en collegiale sfeer. De divisie bestaat uit 6 afdelingen: Monetair Beleid, Algemeen Economisch Beleid, Onderzoek, Conjunctuur & Macroanalyse, Econometrie & Modellen en Data Science Hub.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, kennis delen en (samen)werken. De meeste collega’s kiezen ervoor om 2 à 3 dagen per week op kantoor te zijn. Er is voldoende ruimte en vrijheid om een werkplek en -tijd te kiezen die goed bij jou past. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met een laptop van DNB. 

Tegelijkertijd met jou beginnen er een aantal andere stagiairs op de andere afdelingen van de divisie Economisch Beleid & Onderzoek. Je doorloopt samen met hen een introductieprogramma en kunt tijdens je stage ervaringen met hen uitwisselen. Zo zorgen we ervoor dat je snel je plek weet te vinden binnen de organisatie.

Dit zijn de afdelingen

01 - Monetair Beleid

De afdeling Monetair Beleid adviseert over het door de ECB te voeren monetaire beleid en alles wat ermee samenhangt. Dit betreft zowel het reguliere rentebeleid als het onconventionele monetaire beleid. De afdeling huisvest tevens de ECB-kamer, die de voorbereidingen binnen DNB voor de vergaderingen van de Raad van Bestuur van de ECB coördineert voor de president van DNB. 

02 - Algemeen Economisch Beleid

De afdeling Algemeen Economisch Beleid adviseert en ontwikkelt economisch beleid voor nationale en internationale stakeholders zoals het kabinet, ministeries en de Europese Commissie. Dit doen zij op thema’s als de woningmarkt, klimaat en energie, pensioenen, begrotingsbeleid en het MKB. 

03 - Onderzoek

De afdeling Onderzoek is het hart van de levendige onderzoeksgemeenschap bij DNB. De afdeling voert beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek uit met een focus op onderwerpen waar DNB zich sterk voor maakt: solide financiële instellingen, stabiele prijzen en goed werkend betalingsverkeer.

04 - Conjunctuur & Macroanalyse

De afdeling Conjunctuur & Macroanalyse analyseert en adviseert over nationale en internationale conjuncturele trends binnen twee hoofdaandachtsgebieden: inflatie en de arbeidsmarkt. We werken samen met diverse stakeholders om beleid te ontwikkelen dat aansluit bij wat er gebeurt in de macro-economische omgeving. 

05 - Econometrie & Modellen

De afdeling Econometrie & Modellen verzorgt ieder kwartaal voorspellingen en prognoses van de Nederlandse economie. De afdeling ontwikkelt en onderhoudt ook economische modellen en biedt kwantitatieve ondersteuning en analyse voor diverse beleidsprojecten en vragen. 

06 - Data Science Hub

De Data Science Hub voert in samenwerking met andere divisies van DNB data science projecten uit. Met geavanceerde data-analyse technieken en algoritmes helpt de afdeling collega’s om meer waarde uit data te halen. 

Dit breng je mee

Je streeft naar een topprestatie in termen van inhoud en impact en draagt een warm hart voor maatschappelijke vraagstukken. Je hebt sterke analytische vaardigheden, werkt nauwkeurig en weet je resultaten over te brengen. Je bent een teamspeler: je voelt je op je gemak bij het delen van je kennis en bevindingen, zowel met collega’s als stakeholders. 

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • We zijn op zoek naar een masterstudent economie of een masterstudent econometrie, data science, kunstmatige intelligentie, informatica of een andere kwantitatieve studie die ervaring heeft met Stata, Python of R.

 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Je kunt de stage in het Nederlands of Engels doen.

 • Je bent vanaf 1 februari 2024 beschikbaar voor een periode van 3 tot 6 maanden.

 • Let op: bij aanvang dien je ingeschreven te staan bij een onderwijsinstelling. 

Dit bieden we je

Deze stage is midden in de economische en financiële actualiteit, bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever. Wij spelen constant in op de veranderende eisen van onze omgeving en innoveren. We zien een diverse en inclusieve werkomgeving als een van de voorwaarden om succesvol te zijn als organisatie en onze doelen te blijven behalen. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

 • Een stagevergoeding van €650,- bruto er maand, op basis van een 36-urige werkweek.

 • Een gezonde werk-privé balans. Het is aan jou of je 4 dagen 9 uur werkt of je uren verdeelt over 5 werkdagen. Als je wilt, kun je maximaal de helft van de tijd vanuit huis werken.

 • Een laptop en thuiswerkfaciliteiten.

 • Heb je geen studentenreisproduct? Dan vergoeden wij je ov-reiskosten. 

 • Een kick-off middag met alle EBO-stagiairs.

 • Toegang tot interne cursussen, seminar en workshops.

 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, een intern netwerk voor jonge medewerkers van DNB. Je kunt kennis delen, deelnemen aan sociale activiteiten en een netwerk opbouwen waar je ook later in je professionele carrière nog plezier van zult hebben!

Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken na het sluiten van de vacature ontvang je een reactie op je sollicitatie.

02 - Gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw stagevacature uitstaat.

03 - Stagevoorwaarden

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de stage? Dan ontvang je van campus recruitment meer informatie over de stagevoorwaarden.

04 - Screening

Na de stagevoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

05 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je stageovereenkomst heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen. 

Solliciteer nu!

Word jij enthousiast van een stage met impact? Solliciteer dan nu! Stuur ons je motivatiebrief en complete CV uiterlijk 12 november 2023. Geef aan welk type stage je wilt gaan doen (een meewerk- of afstudeerstage) en wat de afdeling van jouw voorkeur is. Heb je eerst nog vragen? 

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de screening vind je op deze pagina.

Deze stage is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Solliciteer direct

Back to top
FSG Vacancies
Cancel