Wat doet een accountant?

Company
NBA
Type
Vacancy
Location
Amsterdam,Nederland
Sector
Accountancy
Required language
Dutch

Description

Wat doet een accountant?

Een accountant houdt zich bezig met de financiële administratie. In sommige gevallen helpt hij ondernemers bij het opzetten ervan of stelt hij de jaarrekening samen. Ook controleert een accountant grote bedrijven die zelf een jaarrekening hebben opgesteld. Om na te gaan of deze klopt, bijvoorbeeld of de omzet of de winst juist is. Daarnaast is een accountant ook steeds vaker een adviseur. Hij heeft namelijk op basis van de cijfers perfect zicht op hoe een onderneming in elkaar steekt. Zo kan de accountant er bijvoorbeeld achterkomen of een medewerker fraudeert of waar nog winst gemaakt kan worden.

Accountants hebben een belangrijke rol in de samenleving. Daarom moeten zij zich houden aan strenge regels. Voor alle accountants gelden de volgende basisprincipes:

Professionaliteit

Integriteit

Objectiviteit

Vakbekwaamheid

Vertrouwelijkheid

Check nog meer video's op de website: NBA Impact Challenge

Een beschermd beroep
Het accountantsberoep is beschermd en niet iedereen mag zich accountant noemen. Net als bij advocaten of artsen. De accountantstitel krijg je pas na een uitgebreide opleiding en enkele jaren praktijkervaring. Nederland kent twee accountantstitels:

AA: accountant-administratieconsulent
RA: registeraccountant

Verschil tussen een boekhouder en een accountant
Het grote verschil tussen boekhouders en accountants is dat boekhouders meestal de boekhouding of wel administratie bijhouden voor een persoon, instelling of bedrijf. Accountants worden vooral ingezet voor het inrichten en controleren van financiële administraties.

Ook worden accountants vanwege hun uitgebreide bedrijfseconomische kennis en hoge opleidingsniveau vaak om advies gevraagd door bedrijven en worden ze veelvuldig gevraagd voor financiële managementfuncties binnen bedrijven en overheid.

Back to top
FSG Vacancies
Cancel