Trainee accountancy (van bachelor naar RA)
- Company
- De Belastingdienst
- Type
- Traineeship
- Location
- Utrecht
- Sector
- Accountancy, Government
- Required language
- Dutch
Description
Je master of science in accountancy halen en tegelijkertijd ervaring opdoen in de fiscaliteit? Dat kan als trainee bij de Belastingdienst. Wij betalen je gehele opleiding, die je volgt aan een universiteit van jouw keuze én aan de BelastingdienstAcademie in Utrecht. Alles afgerond? Dan ligt de weg open voor jouw betaalde opleiding tot registeraccountant!
-
Bachelor - hbo/master/doctoraal
-
36-36 uur
-
€ 2.817,- / € 3.782,- bruto p.m.
-
Diversen (Zie bijzonderheden)
-
Reageer t/m 01 Mei 2023
Dit doe je bij de Belastingdienst
Tijdens je traineeship start je met een traject aan de BelastingdienstAcademie waar je leert over fiscaliteit, controletechnieken en de effectiviteit van jouw communicatie. Daarna combineer je dit met werken in een van de vijf regio’s van de Belastingdienst. Hoewel je een zelfstandige job hebt, kun je altijd rekenen op je team dat onder meer bestaat uit fiscaal juristen, IT-auditors, belastingcontroleurs, invorderaars en accountants. Van hen leer je veel over de dagelijkse gang van zaken. Zo kun je jouw kennis al snel in praktijk brengen. Is je studie aan de BelastingdienstAcademie afgerond en heb jij je master afgerond, dan vervolg je jouw opleiding met post-master en daarna de praktijkopleiding tot registeraccountant. Tegelijkertijd ga je dan aan de slag als controlemedewerker bij Belastingen.
Als trainee accountancy leer je zelf een oordeel te vormen over de aanvaardbaarheid van fiscale aangiften van bedrijven, waarbij in de eerste jaren de nadruk ligt op de omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Je beoordeelt en onderzoekt of de fiscale aangiften juist en volledig zijn ingediend. Later verdiep je je mogelijk in invoerrechten, accijnzen en loonheffing. In alle gevallen speelt inzicht in de administratieve organisatie en interne beheersing een belangrijke rol.
Een bijzondere baan, omdat...
-
Je volop groei- en ontwikkelmogelijkheden krijgt. De Belastingdienst is het grootste accountantskantoor van ons land.
-
Je samen met collega’s bijdraagt aan een financieel gezond Nederland.
-
Je inzicht ontwikkelt in de belangen áchter de cijfers en in gesprek gaat met ondernemers, bijvoorbeeld over de wijze waarop fiscale risico’s zijn afgedekt.
-
Je ondertussen kunt rekenen op goede begeleiding van je mentor, die jouw werkzaamheden monitort en met je bespreekt.
“Nadat ik mijn bachelordiploma accountancy behaald had, wilde ik graag verder met mijn master én tegelijkertijd leren over de fiscaliteit. Daar is de Belastingdienst de perfecte plek voor. Nu, twee jaar later, combineer ik mijn werkzaamheden in de accountancy met mijn nieuwe fiscale kennis!” Marleen, voormalig trainee accountancy.
Wanneer past deze baan bij je?
-
Je hebt een bachelordiploma accountancy of bedrijfseconomie behaald voor 1 augustus 2023.
-
Je spreekt en schrijft goed Nederlands.
-
Je bent ambitieus en wilt blijven leren.
-
Je laat je niet omverblazen.
Jouw competenties
-
oordeelsvorming
-
besluitvaardigheid
-
contactgerichtheid
-
initiatief
-
samenwerken
De afdeling - Directies MKB en GO
Directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB)
De directie MKB is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van het Midden- en kleinbedrijf en onderscheidt entiteiten in het middenbedrijf (ongeveer 0,4 miljoen) én in het kleinbedrijf (ongeveer 1,8 miljoen kleine bedrijven, starters en ZZP’ers).
De klantbehandeling kenmerkt zich door informatiegericht toezicht en een integrale en subjectgerichte aanpak. MKB streeft optimalisering van belastingopbrengsten na door de inzet van diverse handhaving- en toezichtmiddelen ter versterking van de compliance, met aandacht voor slimme en nieuwe IT- toepassingen. MKB is ook verantwoordelijk voor het vorm en inhoud geven aan de integrale overheidssamenwerking. Én MKB houdt zich bezig met deurwaarderij en waarde-onderzoek.
Directie Grote Ondernemingen (GO)
De directie GO is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van de ongeveer 8.600 grootste ondernemingen en non-profit organisaties in Nederland. Daarnaast behandelt GO een aantal dossiers van zeer vermogende personen en voeren we een aantal zeer uiteenlopende specialistische taken uit zoals de kansspelbelasting en constructiebestrijding. Onze klanten vertegenwoordigen zo’n 75% van de belastinginkomsten van de rijksoverheid. Ook genereren zij veel informatie die de overheid gebruikt voor bijvoorbeeld toeslagen of studiefinanciering.
De organisatie - Belastingdienst
Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/
Bijzonderheden
Meer informatie over het duaal accountancy traject? Kom op een van onze opendagen. Klik hier om je in te schrijven.
Je start medio augustus 2023. In de eerste periode van je studie vinden de fiscale colleges van de Belastingdienst Academie gemiddeld twee dagen per week plaats in Utrecht. We vinden het belangrijk dat jij je daarop goed kunt voorbereiden. Je krijgt daarom tijdens deze studieperiodes minimaal één en soms zelfs twee dagen per week de ruimte voor thuisstudie. Deze studiedagen beschouwen we als gewerkte uren.
Tijdens je opleiding studeer je zowel aan een universiteit als aan de Belastingdienst Academie. Tijdens de opleiding werk je verschillende werkperiodes op afwisselende locaties bij MKB en GO. Op die manier doe je werkervaring op en leer je vaardigheden in de praktijk. De regio waar je gaat werken wordt in overleg bepaald op basis van je werkplaats (locaties Almelo, Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Hoofddorp, Hoorn, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Zwolle). Na de interne opleiding maak je in overleg een keuze voor MKB of GO en wordt je geplaatst op één van de kantoren van de Belastingdienst.
Ben je al in het bezit van een Bachelor diploma dat voldoet aan de gestelde eisen dan verzoeken we je een kopie ervan mee te sturen in het sollicitatieformulier.
Naast de in de functie-eisen omschreven competenties zijn ook de volgende competenties voor een registeraccountant belangrijk; schriftelijke en mondelinge presentatie, plannen en organiseren, doorzettingsvermogen, zelfontwikkeling en inzet. Gedurende het traject is er aandacht om deze competenties verder te ontwikkelen. Meer informatie over het duaal accountancy traject kun je vinden op onze website https://werken.belastingdienst.nl/duaal.
Sollicitatieprocedure:
We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die beschikking mee.
Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:
-
Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
-
Daarna kunnen we beoordelen of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. Als dat het geval is, krijg je een digitale voorselectietest toegestuurd. Benoem in jouw motivatiebrief jouw eerste en tweede voorkeurslocatie. We houden, voor zover mogelijk, rekening met jouw voorkeurslocatie, maar kunnen plaatsing op deze locatie niet garanderen.
-
De volgende stap is een selectiedag. Op die dag doorloop je samen met andere sollicitanten alle stappen in het selectieproces op één dag. Op die dag doorloop je samen met andere sollicitanten alle stappen in het selectieproces op één dag. Met een positief resultaat wordt je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaarden gesprek met uitgebreide voorlichting. Uiteraard geven we je daarna bedenktijd om over het aanbod na te denken. De selectiedagen vinden plaats op 26 januari 2023, 9 maart 2023, 6 april 2023 en 1 juni 2023. De gesprekken zullen op locatie plaatsvinden tenzij (corona) maatregelen vragen om dit via video-bellen te laten plaatsvinden.
De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op de genoemde opleiding(en). Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.
Wanneer alle posities al vóór de sluitingsdatum van de vacature zijn ingevuld, wordt de vacature eerder gesloten. Wacht dus niet te lang met reageren.
De Belastingdienst zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!
Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.
Meer over de sollicitatieprocedure?
Neem contact op met Bibianne Conijn, adviseur Werving & Selectie