Analist bancaire toezichtdata

Company
De Nederlandsche Bank
Type
Vacancy
Location
Amsterdam
Sector
Consultancy, Controlling, Government
Required language
Dutch, English

Description

Draag met data van hoge kwaliteit bij aan een betrouwbare Nederlandse bankensector, als analist bancaire toezichtdata bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB heb je impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Elke maand en kwartaal ontvangt DNB uitgebreide rapportages van banken.

Zo doe je dat als analist bij DNB

Jij zorgt er als analist voor dat die data goed wordt ontvangen, gecontroleerd en ter beschikking gesteld aan nationale en internationale toezichthouders. Je bent expert op het gebied van de data en een aanspreekpunt voor banken, toezichthouders en andere datagebruikers. Zo draag je bij aan goed toezicht door DNB.

Wat ga je precies doen?

 • Je beoordeelt of rapportages op tijd en van goede kwaliteit zijn en signaleert bijzondere ontwikkelingen in de gegevens. 

 • Je onderhoudt contacten met banken en (inter)nationale toezichthouders over de datakwaliteit van de rapportages.

 • Samen met het team zorg je ervoor dat de processen en systemen voor de verwerking en analyse van de rapportages up-to-date blijven.

 • Samen met het team ontwikkel je manieren om data beter te kunnen beoordelen.

 • Je verdiept je in wet- en regelgeving rondom rapportages en in enkele inhoudelijke risicogebieden, bijvoorbeeld door deelname aan een expertnetwerk.

 • Je werkt veel samen met diverse toezicht- en ondersteunende afdelingen binnen DNB, waardoor je een uitgebreid netwerk ontwikkelt.

 • Je krijgt de kans om bij te dragen aan diepgaander (on-site) onderzoek bij banken.

Hier doe je dat

Je werkt bij de afdeling Expertisecentrum Toezichtrapportages Banken (ECTB) van de divisie OnSite en Bancaire Expertise divisie (OSBE), welke bestaat uit zo’n 20 medewerkers verdeeld over twee betrokken teams, waarin agile wordt gewerkt in maandelijkse sprints. De sfeer is collegiaal met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Je werkt met complexe databronnen en -processen waarin datakwaliteit centraal staat. De belangrijkste klanten zijn de toezichtdivisies binnen DNB en internationale instellingen zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de European Banking Authority (EBA). 

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Bij DNB werk je met inhoudelijke professionals. De kwaliteit van je collega’s is hoog. Daarom vinden we het belangrijk dat jij analytisch sterk bent en je een groot probleemoplossend vermogen hebt. Je bent resultaatgericht, gedreven om met het team continue verbeteringen te realiseren en in staat helder te communiceren over ingewikkelde technische problemen. Je kunt goed omgaan met werkzaamheden die periodiek terugkeren en harde deadlines hebben.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Bij voorkeur een afgeronde academische master in financieel-economische richting.

 • Je hebt een aantal jaar werkervaring in een financiële of statistische omgeving óf je bent een ambitieuze starter.

 • Je volgt ontwikkelingen in de financiële sector op de voet.

 • Je hebt affiniteit met data en automatisering van terugkerende processen rond dataverwerking.

 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels. 

 • Ervaring met SAS, SQL, Python of R is een pre (of je hebt de interesse om dit te leren).

Twijfel je of jij bent wat wij zoeken? Pak de telefoon en we praten erover.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.
Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 3.090,-- en maximaal € 5.760,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.

 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.

 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68%.

 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.

 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.

 • Er zijn volop mogelijkheden om je aan te sluiten bij diverse interne netwerken, zoals JongDNB, DiverseDNB, Female Capital, DNB Internationaal en GroenDNB.

 • Naast de reguliere vakantiedagen heb je de mogelijkheid tot het opnemen van 2 diversiteitsdagen per jaar.

 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.

Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht. 

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen. 

Solliciteer nu!

Wil jij als analist werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 24 mei 2023 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat naast gesprekken ook een e-assessment. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Solliciteer direct

Back to top
FSG Vacancies
Cancel